BROCANTE, LA VIE EST BELLE!

Het Franse woord brocante betekent rommelmarkt in het Frans. Als we het hebben over een brocante woonstijl, bedoelen we er een warme landelijke stijl mee die charmant en oud oogt. Met een brocante inrichting heb je een ongedwongen sfeer in je huis. Brocante est romantique et nostalgique. La vie est belle!

Brocante, oude tijden herleven

Brocante items zijn gebruikte items en stralen vaak uit dat ze vele eigenaren hebben gehad. Mooie spullen met een geschiedenis en een persoonlijk verhaal; ze hebben geleefd. Het zijn juist de imperfecties en oneffenheden die brocante spullen zo uniek en charmant maken. Het hout hoeft niet gladgeschuurd en gepoetst te zijn; de ruwe afwerking, daar gaat het om. Het kastdeurtje dat niet perfect sluit, dat laatje dat uitsteekt. Dit is wat brocante juist zo mooi maakt. Het leven is niet volmaakt. Leef je eigen leven, simplement ongekunsteld, romantisch en nostalgisch. Laat oude spullen bij jou weer herleven en sluit je af van de hectische buitenwereld in jouw unieke en brocante inrichting.

De brocante inrichting

Oud, versleten, afgebladderde verf, ruw, imperfect, scheurtjes, krassen, doorleefd, lichtelijk verroest, dat zijn de kenmerken van brocante items.
Roomwit, wit, grijs, licht roze, licht geel en pasteltinten zijn de meest gebruikte kleuren. De raambedekking van weelderige stoffen en de vloeren het liefst van lichtkleurige, houten planken. Gentille et douce.

Alle ruimtes in je huis kun je met een brocante inrichting decoreren. Vul je huiskamer met brocante kasten, bijzettafeltjes en een grote chill bank met veel landelijke of velvet sierkussens. Voeg daar romantische woonaccessoires zoals metalen wijnrekken of vogelkooitjes, met veel krullen natuurlijk, porseleinen bakjes en mooie glazen potten en karaffen aan toe.
Plaats in je keuken, een lange brocante, grenen-houten tafel met een toffe kroonluchter erboven en shabby chique, velvet stoelen. Zilveren vazen en potten, antieke pannen en een gaaf servies maken het geheel compleet. Zie je het voor je? Met zijn allen gezellig natafelen, praten over van alles en niets. Gewoon genietend van het leven.
Een slaapkamer om te slapen? Nee hoor, in een brocante slaapkamer kun je niet alleen heerlijk slapen maar je ook lekker terugtrekken om te ontspannen. Met je tablet, boeken of magazines heerlijk op je comfortabele, smeedijzeren bed vol kussens en plaids. Een grote gave linnen- of kledingkast of antieke kaptafel mag niet ontbreken. De aangestoken kaarsen en waxinelichtjes maken het sfeertje compleet.
Gebruik in je badkamer een oud dressoir als badkamermeubel met een mooie barokken spiegel erboven. Op houten plankjes kun je leuke plantenpotjes, fotolijstjes en kandelaars plaatsen. De hectiek van je afspoelen, doe je in je vrijstaande bad op leeuwenpootjes, gevuld met warm water dat naar lavendel ruikt. Vervolgens droog je je af met een met kant en kwastjes bewerkte handdoek. Heerlijk!

Om je huis in een brocante paleisje om te toveren, hoef je niet perse brocante meubels te scoren. Tweedehands oude, houten meubeltjes bijvoorbeeld, passen er ook geweldig bij. Het zijn tweedehands meubels die je vindt op rommelmarkten of in kringloopwinkels. En als je goed zoekt, kun je voor weinig geld een pareltje op de kop tikken en deze naar jouw smaak oppimpen. Wat gelukkig word je daarvan, als je kasten van de kringloop voordelig op de kop tikt en deze omtovert naar unieke brocante kasten met jouw persoonlijke stempel erop. Maar bij het oppimpen moet je wel het doorleefde uiterlijk intact laten of creëren. De gebruikssporen vooral niet herstellen want dan ben je de essentie van brocante kwijt.
Wat je nu ook veel ziet, is dat de brocante stijl nieuw te koop is. Kopie brocante dus. Maar dan mis je wel de authenticiteit, de persoonlijke verhalen en energieën.  

Dat de brocante woonstijl enorm populair is, blijkt wel uit de grote vraag naar échte en nieuwe brocante items. Er zijn winkels, interieurontwerpen en zelfs interieurtijdschriften die zich helemaal richten op deze woonstijl. Het Magazine Liefde voor Brocante is daar een voorbeeld van. Over Boomerang Items is onlangs in dit magazine een redactioneel stukje opgenomen. Leuk toch!

Je kunt antieke of vintage items natuurlijk ook in een brocante inrichting gebruiken, als ze er maar doorleefd uitzien.
Wil je weten wat het verschil is tussen een brocante stijl en een vintage of antieke stijl? Lees dan mijn trendblog Antiek, vintage of retro? Know the difference!

Creëer jouw brocante inrichting met unieke spullen van BOOMERANG Items.

Check de collectie van BOOMERANG Items

Langskomen om mijn collectie in het echt te zien of te voelen? You´re welcome. We kunnen videobellen wanneer je iets verder weg woont, dan krijg je net een beter beeld van de items. Ook voor advies ben ik er voor je. Just contact me!

  XOX DENIZ BOOMERANG ITEMS TWEEDEHANDS ONLINE WINKELEN HOLLYWOOD REGENCY GLAM STIJL

BROCANTE


VORIGE BLOG VOLGENDE BLOG


Wat vind je van deze blog? Ik ben benieuwd naar je reactie!